Varen in učinkovit transport smučarske opreme

Varen in učinkovit transport smučarske opreme

Prevoz opreme za smučanje je lažji, kot je bil nekoč. Nekoč ni bilo moč kupiti dodatne opreme, ki bi varno prevažala opremo za smučanje. Ali pa je bila le-ta precej neokretna in narejena iz slabših materialov. Danes je temu drugače. S pomočjo močnih opornikov na strehi avtomobila je naslednja avantura na zasneženih pobočjih tik pred vrati.

Večina opornikov za prevoz smuči in desk za deskanje na snegu prihaja v različnih kombinacijah. Materiali se razlikujejo, večina pa je narejena iz kakovostnega aluminija. Aluminij je odporen na udarce in se odlično obnese v vseh vremenskih razmerah. Nizke temperature in vlaga mu ne prideta do živega. Nekateri nosači so narejeni tako, da lahko nosijo le ene smučke. Drugi pa so namenjeni za večje število smučk in desk. Zato so idealni za prevoz opreme za vso družino.

Ali opornike lahko namestimo na vse tipe vozil?

Strešni nosilci za smuči so najbolj priljubljena izbira, saj je njihova namestitev zelo preprosta. Lahko jih namestimo na večino vozil. Primerni so tako za manjše kot večje avtomobile. Uporabljamo jih na limuzinah, karavanih in terenskih vozilih. Namestimo jih lahko na kombije in vsa vozila s štirikolesnim pogonom.  

Komplet z oporniki je opremljen z dvema deloma, ki prenašata obremenitve. Ta dva dela sta nameščena na vrhu prečk. Montaža je enostavna. Lahko se je lotimo sami, saj pri delu ne potrebujemo tehničnega znanja o avtomobilih.

Zakaj so nosilci za smuči tako priljubljeni?  

Glavno prednost predstavlja njihova enostavna in hitra namestitev. Za nameščanje ne potrebujemo posebnih orodij. Uporaba opreme na strehi avtomobila ne ovira vidljivosti na cesto. Med vožnjo je to pomembno. Tretja prednost je v njihovi ceni. Glede na to, da nas rešujejo pred prostorsko stisko v vozilu, je njihova cena primerna za vsak žep.

Strešni nosači ščitijo našo smučarsko opremo pred soljo. Posipana sol na zimskih cestah poškoduje plasti kovine na vozilih. Ker pa so nosači dovolj visoko, jih sol ne doseže. Draga smučarska oprema je zaščitena. Zaščitena je tudi pred tatovi, saj oporniki omogočajo učinkovito varnostno zaščito. Okrepljeni so z varnostnim sistemom, katerega z zatičem enostavno vključimo. Smučke in deske za deskanje na snegu so lahko dostopne. Nosilci se na ukaz razširijo ali zožijo. Zato nam smučarske opreme ni potrebno loviti po površini. Prav tako ne tvegamo, da bi se smučarska oprema med seboj drgnila in posledično pustila poškodbe na opremi.

Zakaj je smučke bolje prevažati v zunanjosti vozila?

Smučke in deske bi sicer lahko prevažali kar v sami notranjosti vozila. To lahko naredimo z zelo majhnimi otroškimi smučmi. A ker otroci ne potujejo sami, temveč s starši, je to neprimerna rešitev. Starši imajo večje smučke, ki ne sodijo v notranjost avtomobila.

Nosilci za smuči izboljšajo varnost vožnje. Kadar so smučke v notranjosti, jih ne moremo ustrezno zavarovati. Ob morebitnem hitrem in naglem zaviranju lahko poškodujemo notranjo opremo v vozilu. Smučarsko opremo ne moremo zlahka zavarovati, saj se bo v vsakem primeru voljno premikala na zadnjih delih vozila. Smučarsko opremo lahko stisnemo v kot ali jo obložimo z osebno prtljago. Pri tem pa dodatno tvegamo nastanek poškodb.

Strešni nosači omogočajo varen prevoz smučarske opreme. Pri tem ne tvegamo poškodb na smučeh in na notranji opremi v vozilu. Hkrati učinkovito sprostijo prostor v avtomobilu. Zaradi nastalega prostora lahko prevažamo več oseb. Prav tako nam dodatni prostor omogoča prevoz ostalih potovalnih kovčkov, hrane in druge smučarske opreme. Smučarski čevlji zavzamejo kar precej prostora. Z strešnimi nosači izboljšamo praktičnost. Ker so nameščeni na strešnem, zunanjem delu avtomobila, lahko do njih dostopamo kadarkoli želimo. Pri tem nam ni potrebno vstopati v notranjost avtomobila.  

Enostavna montaža nosilne opreme

Ne potrebujemo pomoči strokovnjakov, da bi namestili nosilno opremo, ki prevaža naše smučke in deske. Večino sodobnih nosačev lahko namestimo kar sami. Vrhunski proizvajalci nosilne strešne opreme nudijo vodena navodila. Navodila so razdeljena po posameznih korakih. Mnoge blagovne znamke (Withcar.si) pa ponujajo možnost namestitve brez uporabe orodij.

YouTube video

Vnaprej sestavljeni nosilci za smuči

Za montažo najsodobnejših smučarskih nosačev ne potrebujemo orodij. Večina jih je namreč že sestavljenih. Namestitev na streho avtomobila traja približno deset minut. V kolikor strešni oporniki potrebujejo uporabo orodja za montažo, bomo le-te našli v priloženi škatli skupaj z oporniki. Večinoma pa je tako, da so orodja podobna navadnim klasičnim ključem. Vendar pa velja, da večina opornikov ne potrebuje nobenega orodja za montažo.

 

Članki iz iste kategorije:

Comments are closed.