Gumi tepihi so odlična zaščita avtomobila pred mokroto in umazanijo

Gumi tepihi so odlična zaščita avtomobila pred mokroto in umazanijo

Nakup avtomobila je pomembna odločitev, za katero je potrebnega veliko premisleka, pa naj gre za nov ali rabljen avtomobil. Interes vsakega lastnika prevoznega sredstva je vozilo v brezhibnem stanju, za to pa lahko poskrbite tudi sami z nakupom dodatne opreme, ki bo prispevala k boljši zaščiti avtomobila. Za zaščito njegove notranjosti so še posebej pomembne avto preproge – na tržišču so na voljo različni tekstilni in gumi tepihi, s katerimi boste svoje prevozno sredstvo ustrezno zaščitili pred mokroto, vlago in mehanskimi poškodbami.

Pri novih vozilih lahko za doplačilo dobite originalne tepihe za avto iz izbranega materiala. Ti se povsem prilegajo avtomobilu, po želji imajo tudi logotip avtomobilske znamke. Tipske avto tepihe izdelujejo različni proizvajalci in so izdelani za vsako znamko in model avtomobila posebej, tudi ti se odlično prilegajo notranjosti vozila. Odločite se lahko še za univerzalne tepihe, ki so slabše kakovosti in niso prilagojeni posameznemu modelu vozila, ali pa za povsem unikatne, ki so najpogosteje v uporabi v starodobnih vozilih ali v vozilih višjega cenovnega razreda. Tako tekstilni kot gumi tepihi imajo svoje prednosti in slabosti, vendar so tepihi iz gume tisti, ki s svojo vsestransko uporabnostjo prepričajo največ kupcev.

gumi tepihi

Kakšni so gumi tepihi?

Izdelani so iz najkakovostnejših materialov – iz naravne gume, ki je opremljena z vsemi certifikati, zato ustrezajo vsem svetovnim predpisom o gumi tepihih v avtomobilih. Njihov glavni namen je zaščita dna kabine avtomobila pred umazanijo in mokroto, ki jo v vozilo vnesejo voznik ali sopotniki. So tudi izjemno robustni in se hitro ne obrabijo. Pomemben del gumi tepihov je dvignjen zunanji rob, ki zadržuje trde delce in vodo, da se ta ne razlije po avtomobilu. Celotna površina je razgibana s posebnim reliefom, da zadržuje vodo in umazanijo, hkrati pa poskrbi za čim udobnejšo namestitev voznikovih nog med vožnjo.

Katere so prednosti gumi tepihov?

Glavna prednost gumi tepihov je njihova izjemna vzdržljivost – za razliko od tekstilnih so nepremočljivi in učinkovito zadržujejo vlago in mokroto. Njihov edinstven dizajn in občutek za detajle, ki je viden v natančni izdelavi tepihov, odlično dopolnita videz celotnega vozila. So povsem varni za uporabo, saj so na dno pritrjeni s posebnimi čepi, zaradi katerih ne drsijo in zagotavljajo varno vožnjo. Čepi omogočajo hitro in enostavno odstranjevanje tepihov, ko jih želite očistiti. Tepihi so odporni na sonce, olje in druge tekočine ter ne oddajajo neprijetnega vonja, zahvaljujoč naravni gumi, ki ima EKO certifikat.

Kako čistiti gumi tepihe?

Čiščenje gumi tepihov je povsem enostavno, saj je guma trpežen material, ki ne vpija mokrote. Čiščenje poteka tako, da se tepihi najprej odstranijo iz avtomobila, kjer jih stresete, da odpadejo večji delci umazanije, manjše pa po potrebi posesate s sesalnikom. Čistijo se lahko tudi z vodo in blagimi, neagresivnimi čistili, na koncu pa jih je treba le še dobro posušiti. Če se je na njih nabrala večja količina umazanije, jo lahko odstranite z visokotlačnim čiščenjem in jim brez težav vrnete prvoten brezhiben izgled.

gumi tepihi

Ali so gumi tepihi uporabni tudi poleti?

Mnogi vozniki poleti v svoje avtomobile namestijo tekstilne preproge, vendar za to ni pravega razloga, saj so gumi tepihi odlična zaščita za avtomobil tudi poleti. Tudi takrat namreč lahko v avto vnesete večje količine mokrote v primeru poletnih neviht ali vračanja s plaže in vlaga se hitro zažre v tepihe. Tam se lahko začnejo razvijati bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj in lahko škodljivo vplivajo na zdravje ljudi v vozilu. Poletje je čas številnih dopustov in izletov, iz katerih v avtomobil hitro vnesete iglice, kamenčke ali pesek, ki jih z gumi tepihov odstranite brez težav.

YouTube video

Gumijasti tepihi so odlična izbira v slabšem, mokrem ali deževnem vremenu, ko se poleg vode v avto velikokrat vnaša tudi blato, v zimskih razmerah pa celo sol in cestni posipi proti drsenju avtomobilov. Poleg osebnih vozil se ti tepihi najpogosteje nameščajo v tovorna in poltovorna vozila, v službene limuzine in v druga vozila, ki so neprestano v uporabi. Gumi tepihi so pri voznikovih nogah še dodatno ojačani, kar še podaljša njihovo življenjsko dobo in poskrbi za dodatno trpežnost. Tipski tepihi iz gume so izdelani natanko po merah modela posamezne znamke avtomobila. Zaradi premišljenega dizajna tepihov vsak avtomobil zasije v svoji eleganci in pridobi dodatno vrednost. Kvaliteten material zagotavlja njihovo nadpovprečno dolgo življenjsko dobo, ki je z ustreznim vzdrževanjem lahko še daljša. Taki gumi tepihi so neobčutljivi na sonce, vendar je vseeno priporočljivo, da se ne izpostavljajo neposredni sončni svetlobi, saj bi na dolgi rok lahko popokali.

Gumi tepihi se lahko uporabijo tudi v prtljažniku vozila kot zaščita oblog prtljažnega prostora. Še posebej prav pridejo lastnikom ljubljenčkov, ljubiteljem športov v naravi ali obrtnikom, ki prevažajo svoje orodje. Primerni so za fiksiranje in transport tovora, saj preprečujejo njegov zdrs. Nudijo popolno zaščito prtljažnika pred obrabo in poškodbami, prašnimi delci in drugo umazanijo. Za še popolnejšo zaščito pa si lahko omislite tudi plastično korito za prtljažni prostor. Gumi tepihi so nepogrešljiv del opreme avtomobila, ki močno izboljšajo kakovost vožnje, povečajo varnost voznika in potnikov ter olajšajo čiščenje notranjosti vsakega vozila.