Avtopreproge poskrbijo za čistočo in zaščito vašega avtomobila

Avtopreproge poskrbijo za čistočo in zaščito vašega avtomobila

Avtopreproge so nepogrešljiv del dodatne opreme avtomobila in vsak ponosni lastnik avtomobila si najverjetneje želi, da je njegov jekleni konjiček vedno v brezhibnem stanju. To vključuje skrb za redno čistočo in vzdrževanje, s čimer se podaljša njegova življenjska doba, dlje časa pa bo ohranil tudi svojo vrednost. Vzdrževan avtomobil pomeni predvsem varen avtomobil, hkrati pa tudi primerno zaščiten, lep na pogled in udoben za vožnjo.

Med dodatno opremo notranjosti vozila sodijo še korita in preproge za prtljažnik, nasloni za roke, različne vrste prevlek za sedeže, torbe in organizatorji, vse za to, da se voznik med vožnjo čim lažje koncentrira na potek prometa. Avtopreproge je najbolj priporočljivo kupiti skupaj z nakupom novega avtomobila, saj se tako zaščiti že takoj pred prvo uporabo. Izbirate lahko med dvema vrstama preprog za avto – tekstilnimi in gumijastimi – pred nakupom avtopreproge, ki ga lahko danes opravite tudi kar prek spleta, pa dobro pretehtajte prednosti enih in drugih preprog, da bodo vašemu avtomobilu nudile stoodstotno zaščito.

avtopreproge

Zakaj so potrebne avto preproge?

Avto preproge so v osnovi namenjene za to, da tekstilno oblogo tal, ki je že industrijsko nameščena v avtomobilu, zaščiti pred mokroto in umazanijo ter jo ohrani nepoškodovano dalj časa. Prvotno tekstilno oblogo zaščiti pred poškodbami mehanske vrste, ki se najpogosteje pojavljajo na voznikovi strani, največkrat so za to krive stopalke in visoke pete voznic. Njihova funkcija je tudi estetska, saj poskrbijo za lepo notranjost avtomobila, ta lahko posledično pri prodaji doseže nekoliko višjo ceno. Še posebej gumijaste avtopreproge avtomobil učinkovito ščitijo pred mokroto in tako preprečujejo, da bi zarjavela kovina pod oblogami iz tekstila. Ta zaščita je še pomembnejša pozimi, ko so ceste soljene in posute s peskom, ki ga lahko hitro prinesete tudi v avtomobil. Z ohranjanjem suhih avtomobilskih tal preprečite nastajanje plesni v avtomobilu, ki se sicer lahko hitro pojavi na mestih, ki so oblečena v tekstil – na pomembni opremi, kot so sedeži in strešna obloga iz tekstila. Tudi čiščenje avtomobila je zaradi avto preprog veliko bolj enostavno, saj jih lahko preprosto odstranite iz avtomobila in z njih stresete nabrano umazanijo.

Kakšne so tekstilne avto preproge?

Tipske tekstilne preproge za avto so narejene tako, da se natančno prilegajo notranjosti avtomobila. Na tla so fiksirane s pritrdilnimi čepi, nameščenimi v dno avtomobila, ki zagotavljajo, da se preproge med vožnjo ne premikajo ali zatikajo za stopalke. Te avto preproge so izdelane iz sintetičnega umetnega materiala, 100-odstotnega polipropena, so mehke na otip, na spodnji strani pa prevlečene s posebnim gelom, ki še dodatno poskrbi za njihovo stabilnost v avtomobilu. Njihov privlačen videz zagotavlja, da je notranjost avtomobila zmeraj urejena in imenitna, kakovostna izdelava pa preprečuje neprijetne vonjave, ki bi lahko nastale zaradi vlage.

avtopreproge

Kakšne so gumijaste avto preproge?

Gumijaste preproge za avtomobil so narejene natančno po merah avtomobila, njihovi visoki robovi pa zagotavljajo učinkovito talno zaščito avtomobila, saj preprečujejo razlivanje vode po njem. Enako kot tekstilne so na tla pritrjene z originalnimi pritrdilnimi čepi za kar najbolj varno vožnjo. Izdelane so iz človeku prijazne naravne gume in hkrati ustrezajo vsem evropskim zakonom in direktivam, veljavnim v avtomobilski industriji. Odlikuje jih edinstven dizajn, prilagojen vsaki znamki avtomobila posebej, zaradi česar pomembno prispevajo k dovršenemu videzu celotnega vozila. Kakovosten material preprečuje zadrževanje in širjenje neprijetnih vonjav po vlažnem ali zatohlem. Gumijaste avtopreproge so primerne za uporabo čez vse leto, saj so odlična zaščita tal kabine v vseh letnih časih.

Kako vzdrževati avto preproge?

Ključna vloga avtopreprog je zaščita notranjosti avtomobila pred poškodbami in umazanijo. Ta se zadrži na preprogi, zato je potrebno redno čiščenje avtomobila, ki je ravno zaradi preprog veliko lažje. Preproge enostavno odstranite iz avtomobila, z njih najprej stresete večje delce umazanije, manjše pa posesate ali avtopreproge operete z vodo in primernimi neagresivnimi čistili ter posušite. Pomembno je, da niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Madeže na tekstilnih preprogah lahko odstranite tudi s sodo bikarbono ali razredčenim kisom. Gumijaste preproge pa sperete z vodo, obrišete s krpo in čistilom, po pranju pa jih popršite še z nemastnim sredstvom za zaščito gume. To bo še dodatno zaščitilo preprogo, dalj časa bo ohranila svojo barvo in ne bo popokala.

YouTube video

Kako izbrati pravo preprogo za vaš avtomobil?

Odločitev o izbiri materiala avtopreproge temelji na tem, kako pogosto je avtomobil v uporabi in koliko umazanije ter vlage se vnese vanj. Tekstilne avtopreproge nudijo občutek mehkobe in topline, lepše so videti, a se nekoliko bolj hitro umažejo, zato se uporabljajo večinoma v osebnih vozilih. Gumijaste avto preproge so veliko bolj trpežne in namenjene tudi vožnji v primeru slabega vremena, ko je vnos umazanije in mokrote v vozilo veliko večji. So pa zelo pomembna izbira tudi v tovornih in poltovornih vozilih in v službenih limuzinah in vozilih, ki so v uporabi ves čas ter jih vozijo različni ljudje.

Kakovostne avto preproge učinkovito ščitijo notranjost avtomobila, na drugi strani pa nadgradijo videz avtomobila in poskrbijo za njegovo skladno notranjost. Pri izbiri je pomembna njihova vzdržljivost, uporabnost in varnost, vse to pa je zagotovilo za prijetno vožnjo, v kateri boste uživali.